Sajtóközlemény a TOP-7.1.1-16-2016-00069 sz. projekt zárásához

Pápa Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív
Program kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére és a helyi közösségek
erősítésére (CLLD) kiírt felhívására (TOP-7.1.1-16)

A Felhívás átfogó célja kísérleti jelleggel, integrált és programalapú fejlesztések megvalósítása
városi szinten a helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozása, a helyi társadalmak megújítása, valamint a helyi és közösségi alapú gazdaság fejlesztése érdekében. E cél elérésnek a TOP 7. prioritásához kapcsolódó eszköze a városok kulturális és közösségi életének megújítása, közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítása és elterjesztése a helyi lakosság, civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok együttműködésével, illetve kezdeményezésére készülő integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, a helyi közösség fejlesztését támogató stratégiák mentén.

A beavatkozások eredményeként partnerségben tervezett, integrált, újszerű és innovatív helyi
fejlesztések valósultak meg, amelyek a helyi közösségek megerősítésén keresztül hozzájárultak a terület népességmegtartó képességéhez. A stratégiai szintű együttműködés erősödésével a helyi civil szektor aktivitásának és ismertségének növelése cél is megvalósult.

A projekt előkészítése során Pápa Város Önkormányzata felhívást tett közzé a Pápa közigazgatási területén működő civil szervezetek, közintézmények és mikro vállalkozások felé, amiben az érintett szervezetek megkapták a szükséges tájékoztatást a helyi akciócsoport megalakításának lehetőségéről és a TOP 7.1.1-16 pályázati konstrukció beadásának lehetőségéről, valamint a pályázati felhívás tartalmáról.

Ezt követően azon szervezetek részvételével, akik visszajeleztek a felhívásra, és pozitívan álltak a közös munka lehetőségéhez megalapításra került a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség (továbbiakban: HACS) valamint kidolgozásra került a Helyi Kulturális Fejlesztési Stratégia (továbbiakban: HKFS).

A döntéshozók 52.125.000 forint támogatást ítéltek meg közvetlenül a projekt megvalósítására, a helyi akciócsoport munkaszervezetének fenntartására.
A helyi akciócsoport által kiírt felhívások megvalósítására pedig 347.500.000 Ft keretösszeget
állapított meg az Irányító Hatóság.
A keretösszeget a helyi felhívásokra benyújtott pályázatok után tudták lehívni a pályázatot benyújtó ügyfelek.

A HACS az alábbi felhívásokat írta ki:
TOP-7.1.1.-16-H-069-1 A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének – , mint Pápa legnagyobb kulturális és közösségi színterének – felújítása, korszerűsítése (kulcsprojekt) – 1 db beérkezett pályázat, 139.000.000 Ft összegben

TOP-7.1.1.-16-H-069-2 Városi kulturális közösségi csomópontok kialakítása, felújítása,
korszerűsítése – 2 db beérkezett pályázat, 28.424.800 Ft összegben

TOP-7.1.1.-16-H-069-3 Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és
kisrendezvények támogatása – 16 beérkezett pályázat 133.067.010 Ft összegben

TOP-7.1.1.-16-H-069-4 Közösségi eszközfejlesztés, bővítés – 4 db beérkezett pályázat, 47.000.000 Ft összegben

A fenti felhívásokra a HACS-hoz összesen 23 pályázat érkezett be, 347.491.810 Ft értékben, azaz 8.190 Ft híján az IH által jóváhagyott teljes keretösszeg megpályázásra került az ügyfelek részéről.

Innentől pedig az ügyfeleken múlott, hogy a pályázatban foglalt projektjeiket megvalósítsák,
amihez a HACS munkaszervezete minden tőle telhető segítséget megadott a pályázati ötletek
felmerülésétől kezdve, a támogatási kérelmek benyújtásán át egészen a záró elszámolások
lebonyolításáig.

A helyi felhívásokra Pápa Város Önkormányzata és költségvetési szervei (7 db), nonprofit
gazdasági társaság (1 db) és civil szervezetek (10 db) nyújtottak be támogatási kérelmet (egy
szervezet több felhívásra is nyújthatott be pályázatot).

Az ún. „HACS-os pályázatokból” került sor többek között a Jókai Mór Művelődési Központ
színházépületének, a Pedagógus Művelődési Otthon nagytermének felújítására, a 2019 és 2021. évi Játékfesztivál, valamint Barokk Napok, vagy például a nagy sikernek számító Military Survival Run akadályverseny (amire a pápai Honvéd „Ezüst Nyíl” Sportegyesület nyújtott be támogatási kérelmet), az Idősek napi nagyrendezvények (Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete) is ezen pályázat segítségével valósult meg. Kis egyesületek, alapítványok tudták a saját rendezvényeiket magasabb színvonalon megrendezni, a működésükhöz kapcsolódó eszközöket szerezhettek be.

Közvetett eredményként pedig elmondhatjuk, hogy a helyi felhívásokra pályázatot benyújtó
szervezetek megismerkedhettek a pályázatok világával, a pályázatok előkészítésének,
megvalósításának nehézségeivel, mely tudást, tapasztalatot a továbbiakban is tudják majd
alkalmazni, mint a forrásteremtés egyik útját.

A helyi akciócsoport munkaszervezete a Jókai Mór Művelődési Központban volt megtalálható
2017.november 1- 2022.01.31 között. 2022.01.31.napjával a Helyi Közösségfejlesztési Stratégia
megvalósításra került, a projekt lezárult.

Összességében a TOP-7.1.1-16-2016-00069 sz. projekt a célját (partnerségben tervezett, integrált, újszerű és innovatív helyi fejlesztések megvalósulása a helyi közösségek megerősítésén keresztül)
elérte.

Site Footer